Kun jäin lehtikuvaajan työstä eläkkeelle tänä syksynä, oli ajatus ”design pöntöistä” muhinut päässä jo useamman vuoden. Lintuharrastajana mietin, miten voisin auttaa yhä harvinaistuvaa metsä- ja vesilinnustoa. Pönttöjen rakentaminen ei ole ollut vahvuuteni, vaikka kirvesmies-isä näytti esimerkillään mallia parhaansa mukaan. Silti vuosittain tuli laitettua ostopönttöjä useampi kappale esimerkiksi Kuopioon ja syntymäkuntaan Parikkalaan. Liito-oraviakin sain asettumaan pönttöihini, joista lähti useita poikueita maailmalle.

Heinäkuussa 2021 pysähdyttiin vaimoni kanssa tutulla Mikkelin torilla, jossa myös asuimme perheeni kanssa vajaat 10 vuotta – nauttimaan lounasta ja torikahvion antimia. Keskellä toria oli mielenkiintoinen pop-up-teltta, jossa myytin kaikenlaisia pönttöjä; ne olivat huolellisesti tehtyjä ja malleja oli uskomaton määrä. Hyönteishotelleja, ruokinta-automaatteja, lepakon ja siilin asumuksia puhumattakaan monista lintupönttömalleista!

Ajattelin silloin, että nyt löytyi jotakin mistä olin itsenkin haaveillut. Pönttökauppa, eläkepäivien harrastus!

Laitoin viikon tai kahden päästä valmistajalle Harri Tuomelle e-mailin, jossa kerroin tilanteestani ja kiinnostuksesta alkaa myydä hänen valmistamiaan pönttöjä Itä-Suomen alueella. Ja Harri vastasi myöntävästi suunnitelmaani.

Syksyllä kävimme vierailulla Harrin pönttöpajassa ja myymälässä Kaarinassa. Olin huojentunut. Tästä saattaakin kehkeytyä ihan uusi harrastus, ei bisnes, mutta mielekäs eläkepäivien sivutyö kuitenkin.

Syksyn mittaan on suunniteltu yhdessä toinenluonto.fi:n ja pönttöneuvos.fi:n yhteistyötä. Käytännössä suunnittelu huipentuu joulukuun puoliväliin, jolloin Itä-Suomen myynti starttaa Kuopion Joulutorilta.

Kun mietin toiminimen perustamista ja nimiproblematiikkaa, mieleeni tupsahti serkkuni Reijo, joka eläkkeelle siirtymisen yhteydessä sai ihan oikean neuvoksen arvonimen, liikuntaneuvos.

Tämä pönttöneuvos.fi oli vapaana domain luettelossa, joten miksipäs en minäkin olisi neuvos, vaikkakin pieni huumorin pilkahdus silmäkulmassa.

Pönttöneuvos

Juha